Ja vad missar du? Vad jagar du? 

Har du hört historien om ”Den kloke fiskaren”?

En fiskare var klar med dagens arbete och satt på stranden bredvid sin båt och tog igen sig. Då kom en framstående affärsman förbi och tittade förvånat på fiskaren som bara satt där och tittade ut över vattnet trots att klockan inte var så mycket.

– Ska du inte fiska mer idag? frågade affärsmannen.
– Nej jag har fångat tillräckligt med fisk för idag. Nu passar jag på att njuta av allt det vackra som finns runt omkring mig. Verkligen skönt en vacker dag som den här. Svarade fiskaren.

– Men du hinner ut en vända till med båten. Då kan du få dubbelt så mycket fisk! sa affärsmannen.
– Vad skall jag med dubbelt så mycket fisk till?

– Jo, det skall jag berätta för dig sade affärsmannen ivrigt. Om du säljer fisken som blir över kan du köpa ett nät till och då kan du fånga ännu mer fisk som du också säljer och till sist har du så mycket pengar att du kan köpa en båt till och över tid kan du sedan ha en hel flotta med fiskebåtar. Sade affärsmannen.

– Vad ska jag göra med en hel flotta med fiskebåtar till? Undrade fiskaren.
– Då kan du sälja alla alla båtarna och tjäna massor av pengar. Sade affärsmannen entusiastiskt.

– Men om jag säljer allting, vad ska jag då göra? Frågade fiskaren förvånat.
– Då kan du koppla av, göra det du vill och bara njuta av livet. Sade affärsmannen.

Fiskaren log med sitt stora solskensleende och svarade.

– Men det är ju exakt det jag gör!

/Författare okänd. 

Denna historien fångade mig första gången jag läste den och jag tänker ofta på den… För vad är det vi håller på att jaga och stressa upp oss för? Är inte hela meningen att ändå njuta? 

Såklart vi ska ha mål, jobba framåt och vilja nå högre. Men viktigt är att njuta av resan. Att njuta av nuet och det som sker mest hela tiden. 

Sedan veta sitt varför…. Veta DITT varför. 

Jag vet mitt. Bland annat är det att ha tillräckligt med resurser, ekonomisk möjlighet, mental sinnesnärvaro och hälsosam kropp nog att kunna spendera en stund i en solvägg vid en blåsig strand tillsammans med de mina en härlig lördag i oktober…..

Ha en skön söndag! All kärlek!

/Ida