Min mormor. Min allra bästa vän och stora förebild i livet. Ifjol blev hon en ängel och jag saknar henne varje dag.

I alla år har hon bakat denna limpa. Den är liksom inte varken avancerad eller har massa ingredienser. Den är bara för mig minnen från barndomens jular i hennes varma, stökiga hem med kusiner och mostrar överallt och denna ständiga väntan på jultomten… =)

Så om du ska baka detta… Gör det med kärlek =)

 

Du behöver:

12-13 dl Vetemjöl

2-3 dl Rågsikt

3 ägg

100 g Jäst

2 dl Brun Farin strö

1 liter Röd mjölk

1 msk Salt

Vatten att pensla brödet med

  1. Värm mjölken till 37 g. Smula ner jästen.
  2. Knäck i äggen. Blanda i sockret och saltet.
  3. Låt bakmaskinen gå samtidigt som du pö om på häller i mjölet och rågsiktet.
  4. Låt det knådas i bakmaskinen eller för hand några minuter tills degen släpper från kanterna och degen är slät. Känn lätt med fingret. Fastnar degen- inte klart i med mer mjöl. Är det precis att det håller sig kvar… Klart!
  5. Låt jäsa under bakduk 20 minuter
  6. Knåda till 6 limpor. 3 på varje plåt.
  7. In i ugnen på 225 g i 12-15 minuter.
  8. Skiva upp och njut tillammans med smör, ost och ett glas mjölk =)