Hej fina ni!

Så glad att ni vill läsa och kika in här! Idag tänkte jag berätta om en spännande upplevelse som familjen kaos hade i söndags! =)

Vi var bjudna på lunch hemma hos familjen Elmander i Hovås. Vi har länge försökt få till en dag och kvällarna fanns inte. Så varför inte ta en lunch tillsammans? Det måste ju inte vara fredag eller lördag kväll varje gång väl? Denna bjudning passar både mig och Amanda väl eftersom vi båda är tantigt kvällströtta =)

När vi kom fram till Brända Berget och fick se detta dignande vackra hus stod vi alla fyra med hakorna nere vid knäna… SÅ himla fint! Väl inne var det som att kliva in i en pampig inredningstidning. Alla val noga utvalt och i samklang med varandra. Det var nästan som om man klev in i berget och upplevde lyx o flärd ton i ton med naturen kring huset. Berget, himlen och havet. Grå varm kulör smyckade alla väggar, guldiga detaljer som gav än mer värme, svarta, rustika toner som gav en maskulin känsla åt rymden och mjuka strukturer i möbler och mattor som gav sofistikerad elegans. Alltså jag häpnades av energin de skapat i detta hus och frågade om jag inte kunde få flytta in… =)

På ovanvåningen var det sedan en storslagen utsikt över Amundön och havet som låg stilla en grå söndag i november…

Världskapet gick inte heller av för hackor. Deras båda flickor tog väl hand om våra små troll och Amanda och Johan hade förberett en lunch som gjorde att mina smaklökar slog volter!

Till huvudrätt var det Bibimbap. SÅ roligt ord och något jag aldrig smakat på innan. MAGISKT!!! Här har jag hittat recept på kimchi.se :

Bibimbap

3-4 portioner (Är man extra hungrig eller älskar grönsaker: gör dubbel sats av grönsakerna!)

1. Köttfärs (eller alternativ)
300 gram köttfärs eller strimlad lövbiff eller kycklingfilé (eller Quorn eller tofu för vegetariskt alternativ)
2 msk japansk soja
1 msk mirin (sött japanskt risvin av t ex märket Blue Dragon, kan uteslutas)
1 tsk riven vitlök
1-2 tsk sesamolja
1 msk farinsocker eller vanligt socker
nymalen svartpeppar

Blanda köttfärsen (eller något av alternativen) med övriga ingredienser och låt marinera medan du gör i ordning grönsakerna.

2. Gurksallad
1/2 gurka
en nypa salt, gärna flingsalt
1/2 tsk riven vitlök
1tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 tsk farinsocker
ev. en nypa chilipeppar, typ ”red pepper flakes”

Skiva gurkan tunt med osthyvel och blanda med övriga ingredienser.

3. Rättiks- eller kålrotssallad
100 gram rättika eller kålrot
övriga ingredienser som till gurksalladen, förutom sesamolja

Skala och strimla 100 g rättika eller kålrot fint. Smaksätt som gurksalladen ovan.

4. Böngroddssallad
en burk konserverade böngroddar eller motsvarande mängd färska
en nypa salt
1/2 tsk riven vitlök
1 tsk sesamolja
en rejäl nypa sesamsalt (rosta skalade sesamfrön gyllenbruna i en stekpanna och krossa dem lätt mortel).

Lägg färska böngroddar i kokande vatten en minut, skölj av med kallt vatten. Eller skölj konserverade böngroddar. Blanda med övriga ingredienser.

5. Spenatsallad
150 gram färsk babyspenat
2 tsk japansk soja
1 tsk sesamolja
1/2 tsk riven vitlök
1 tsk sesamsalt (se böngroddssalladen ovan)
1 tsk farinsocker
1 tsk risvinäger
1 finhackad salladslök

Blanda alla ingredienser.

6.
1/2 zucchini
vitlök
salt

Zucchinin i tunna halverade skivor steks sakta på svag värme i rapsolja och smaksätts med lite vitlök och salt.

7.
Strimla en morot och förväll ev. en minut i kokande vatten. Moroten tar vi med mest för att sätta färg på rätten.

8. Chilipepparsås
Till detta för bibimbap så karaktäristiska tillbehör måste man nästan införskaffa ”red pepper paste” (gochujang) på Korean Food i Stockholm.
Blanda 2 msk av pastan med en nypa riven vitlök, 1 tsk risvinäger, 1 tsk farinsocker och 1 tsk sesamolja. Rör till en jämn smet och servera i en liten skål till varje portion. Starkt men gott!

9. Stek köttet hastigt i wok – eller stekpanna. Stek fyra ägg lätt. Lägg upp ris i djupa skålar, grönsaker, kimchi och kött i vackra små högar och ägget ovanpå. Servera med såsen och rör om. Ät med sked!

Glöm inte kimchin till!

Efter denna upplevelse fick vi ugnsbakat äpple med granatäpple, crunsch och vaniljglass. SÅ god avslutning.

Ville inte alls åka hem. Alldeles för god mat, trevligt sällskap och magisk miljö att befinna sig i. Ska göra en Ove och bjuda in mig själv snart igen tror jag. =)

Ha en fin onsdag godingar!

Jag har mysjoggat i snö och har nu full agenda innan barnen ska hämtas!

Puss o Kram Ida

 

På detta kontoret skulle jag absolut kunna skriva en bok eller två .. =)

Lille Cedrick var uuuuuursöt och Mr.C älskade att leka med den lille. Ps. Johan har inte fått en knytnäve utan bara spelat fotboll.. =)

Vi hade tofu i salladen eftersom både jag och Amanda är vegan resp vegetarianer.

Linne!!! Älskar linne! Så fint att duka med också!

Glada, goa, fina Elmanders!

Voila! Smakade ypperligt tillsammans med ett glas vitt!

Men alltså…. HUR gott? Jag kolavippade nästan…